Nul op de meter woning – 4 stappen die je kunt zetten

Nul op de meter woning – 4 stappen die je kunt zetten

Met gebruik van een nul op de meter woning zorg je dat je energieverbruik zo laag mogelijk blijft. Naast dat, wek je ook deze energie het liefst zelf zo duurzaam mogelijk op. Je vindt hieronder 4 stappen die je kunt zetten naar een nul op de meter woning.

Wat houdt een nul op de meter woning in?

Bij veel van de nieuwbouwprojecten hoor je de term ‘nul op de meter woning’ vaak voorbijkomen. Maar wat is het nou precies. Een nul op de meter woning houdt dus in dat je thuis niet meer energie verbruikt dan dat je opgewekt.

Maar wat betekent het als je meer energie verbruikt dan dat er verbruikt wordt? Dan is er sprake van een nul op de meter woning. Je ontvangt niet meer een rekening voor de elektriciteit en gas die je verbruikt.

Zoals al veel word verteld tegenwoordig bij nieuwbouwprojecten, word al rekening gehouden dat ze nul op de meter worden gebouwd. Voor bestaande woningen dan  en vooral voor de wat oudere woningen, is het alleen nog een uitdaging en vrij kostbaar om zelfvoorzienend te worden in je energiebehoeften.

Gelukkig zijn er de cruciale stappen die je kunt zetten om je energie- en gasrekening naar beneden te halen. Dit zijn de 4 stappen die je kunt zetten om aan de slag te gaan. 

Wist u dat KeyValley duizenden woningen aangeboden heeft die nergens anders aangeboden zijn? Bekijk nu ons woningaanbod:

Bekijk aanbod

1. Een aantal zonnepanelen installeren

Je kunt veel zonnepanelen vinden. Je wekt je eigen energie op, bespaart geld op de bezige elektriciteitskosten én het is ook nog eens lekker duurzaam.

 

2. Koken op inductie

Wek je met gebruik van de zonnepanelen op je dak meer energie op dan dat je al verbruikt? Stap dan zeer en zeker over op inductie. Koken op inductie is eigenlijk gebruik maken van  genoeg zonnepanelen dus dat betekent dat je thuis voortaan gratis kookt.

Koken op inductie is ook zeer energie-efficiënt. Als je een inductiekookplaat gebruikt, verhit dit direct de bodem van de pan. Zo kan er geen energie verloren gaan.

 

3. Isolatie 

Met een goed geïsoleerd huis kan het een hele hulp zijn om te besparen op de energierekening. Slecht geïsoleerde woningen kunnen wel 1400 euro extra per jaar aan energie kosten. En dat is niet echt de weg vooruit om richting een nul op de meter woning te gaan.

Hieronder een aantal tips die je zelf kunt doen om je huis beter te isoleren:

  • Een groendak plaatsen op een uitbouw of plat dak: Een groendak kan de situatie verbeteren van het dak. Dat scheelt dus weer airco- en stookkosten. Zeker met gebruik van platte daken houdt een groendak best veel warmte buiten in de zomer en de kou buiten in de winter.
  • De tochtplekken aanpakken: Ga op een koude en natte dag met je handen langs de randen bijvoorbeeld van de voordeur of de kozijnen en voel is of er veel tocht doorheen komt. Als er veel wind doorheen komt kan je beter een tochtstrip kopen. Plak dit vervolgens op de plekken waar je de tocht voelt.
  • Het isoleren van de buitenmuren: Voornamelijk de buitenmuren van wat oudere huizen zijn meestal niet goed geïsoleerd. Een van de gebruikelijker manieren om een buitenmuur te isoleren is door binnen een voorzetwand te plaatsen. Plaats tussen de buitenmuur en de voorzetwand isolatiemateriaal. Zo kan je veel energie.

Wilt u binnen nu en 5 jaar verhuizen maar u wilt nog niet vast zitten aan een makelaar? Probeer KeyValley gratis en vrijblijvend:

Woning aanbieden

4. Warmte via zonneboiler en/of warmtepomp 

Met gebruik van een nul op de meter woning is het erg goed te realiseren met een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen. Een warmtepomp genereert namelijk warmte door natuurlijke warmtebronnen te gebruiken. Een waterpomp verwarmt water door middel van aardwarmte.

Een andere manier om je energieverbruik een halt toe te roepen is door een zoneboiler te gebruiken. Met een zonneboiler kun je ongeveer meer dan de helft besparen op warm water energieverbruik. Een zonneboiler plaats je op een dak en zo kan het de zonlicht opvangen. Vervolgens wordt dit zonlicht weer omgezet in warmte en dan via een buizensysteem wordt de vloeistof in de zonneboiler doorgestuurd naar een vat gevuld met leidingwater. Door deze techniek hoef je dus minder gas te verbruiken als je water wilt verwarmen.

 

Gerelateerde posts

De warmtepompen en zonnepanelen nemen Nederland over, “het groene tijdperk is aangekomen”

Nederlanders leven nu in een iets 'groener' milieu dan 3 jaar geleden. De laatste paar jaar zie je...

Verder lezen

Schokkende uitslag uit onderzoek van Binnenlandse Zaken, één op de vijf huishoudens heeft last van schimmel en vocht.

Uit onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat bijna twintig procent van de...

Verder lezen

Huishoudens in Drenthe en Groningen koploper gasverbruik: ‘Ze kunnen veel besparen’

Huishoudens in Drenthe en Groningen verbruiken het meeste gas van Nederland. In delen van Limburg...

Verder lezen