Waar op letten bij aankoop huis? 5 grootste valkuilen! – KeyWeetje

Waar op letten bij aankoop huis? 5 grootste valkuilen! – KeyWeetje

Gekte dwaalt over de huizenmarkt. Jouw kansen als een koper lijken met de dag steeds af te nemen. Wees de concurrentie eens een stap voor. Lees hieronder 5 tips die je zéker niet moet doen. 

1. Je focussen op een buurt of stad

De huizenprijzen stijgen zowat in heel Nederland. Toch lopen steden nog ruim voor zoals In Utrecht, Rotterdam, Amsterdam of Breda. Bij deze steden staan kopers letterlijk in de rij voor een woning. In de meest bekeken wijken kom je niet eens meer toe aan bezichtigen. Dus wees slim en verspreid je kansen. Ga niet voor één bepaalde straat, buurt of stad. De kans dat je een betaalbare woning vindt, neemt gegarandeerd toe als je jouw horizon verbreed. . 

Wist u dat KeyValley duizenden woningen aangeboden heeft die nergens anders aangeboden zijn? Bekijk nu ons woningaanbod:

Bekijk aanbod

2. Niet al te slimme dingen zeggen tijdens een bezichtiging

Ik krijg die financiering écht wel rond!’ of ‘Ik kan zéker boven deze vraagprijs bieden’.  Dit soort opmerkingen maken tijdens een bezichtiging die bezig is, is geen goed idee. Hier twee redenen:

  1. Het eerste bod bepaald de uiteindelijke aankoopprijs, en met gebruik van bluffen ben jij straks een dief van je eigen portemonnee. 
  2. Er kunnen best nog wel wat haken en ogen vastzitten aan het afronden van je hypotheek. Voor je het weet zit je ergens aan vast

 

3. Niet bewust zijn van wat je kan lenen.

Kijken kan geen kwaad, Maar het is wel zeker zonde van je tijd als je vooraf niet echt goed wee hoeveel je kan lenen. Als je van plan bent te gaan concurreren, achterhaal dan eerst hoeveel hypotheek je maximaal in bezit kan krijgen. Zo voorkom je teleurstellingen achteraf. Bovendien staan de kopers in de rij. Wanneer jij interesse hebt in een woning wil je de financiering zo snel en goed mogelijk rond hebben. Het helpt dan vooral als je vooraf al gebruik maakt van een berekening die je al hebt laten maken en weet wat voor jou een haalbare hypotheek is. Dus als je je  vooraf goed laat adviseren heb je die hypotheek in een paar dagen rond. 

Wilt u binnen nu en 5 jaar verhuizen maar u wilt nog niet vast zitten aan een makelaar? Probeer KeyValley gratis en vrijblijvend:

Woning aanbieden

4. Op je gevoel een bod uitbrengen.

Je wilt heel graag dat ene huis hebben, maar er zijn ook al 15 andere mensen die hun interesse ervoor hebben liggen. Dan is snel bieden super verleidelijk. Toch is dit niet echt een slim idee. Omdat de hoogte van jouw hypotheek niet alleen afhangt van jouw eigen inkomen en spaargeld. natuurlijk speelt ook de getaxeerde marktwaarde van het huis een rol. Je kan namelijk 100% van dit bedrag bij de bank lenen. En  een bod doen dat ver boven de marktwaarde ligt, is erg gevaarlijk. Natuurlijk mag jij wel meer betalen voor een woning, maar het verschil die er is tussen de werkelijke waarde en de aankoopprijs zul je wel met eigen geld moeten betalen.

5. Huis kopen zonder voorbehoud van financiering

Het komt steeds vaker voor dat de verkopers snel de woning willen verkopen. Ze vragen jou dan  vervolgens het huis zonder voorbehoud van financiering te kopen. Voor verkopers is dat wel sneller, ze hoeven dan namelijk niet te wachten tot jij de financiering bij de bank rond hebt. Voor jou als koper levert dat een aantal grote risico’s op:

  • Je hebt géén tijd meer om na te gaan of de financiering wel geaccepteerd wordt bij de bank.
  • Als de bank in staat is om jouw hypotheekaanvraag af te wijzen dan kan je zonder voorbehoud van financiering in het koopcontract niet zomaar onder de aankoop uit gaan. 
  • Je moet dan het contract zonder geldige reden ontbinden. Hierdoor kan je een boetebedrag van 10% van de aankoopprijs, wat soms wel tienduizenden euro’s kan zijn, voorgeschoteld krijgen. 

Gerelateerde posts

De warmtepompen en zonnepanelen nemen Nederland over, “het groene tijdperk is aangekomen”

Nederlanders leven nu in een iets 'groener' milieu dan 3 jaar geleden. De laatste paar jaar zie je...

Verder lezen

Schokkende uitslag uit onderzoek van Binnenlandse Zaken, één op de vijf huishoudens heeft last van schimmel en vocht.

Uit onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat bijna twintig procent van de...

Verder lezen

Huishoudens in Drenthe en Groningen koploper gasverbruik: ‘Ze kunnen veel besparen’

Huishoudens in Drenthe en Groningen verbruiken het meeste gas van Nederland. In delen van Limburg...

Verder lezen