Amsterdamse toestanden? Een starterswoning vinden in Almelo valt niet mee

Amsterdamse toestanden? Een starterswoning vinden in Almelo valt niet mee

ALMELO – Wil je een starterswoning vinden in Almelo? Dat kan nog niet altijd meevallen. Er is namelijk weinig aanbod en de belangstelling is groot. Makelaars hebben een mening dat er meer nieuwbouw moet komen.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) koos voor het begrip ‘code rood’ op Prinsjesdag om de woningmarkt te gaan typeren. Het zwaar weer, tenminste voor de kopers, want wie zijn huis nu kwijt wil, heeft in zijn rug. Als je tenminste zelf in staat ben om een andere woning kunnen vinden. In buurgemeenten als Enschede en Hengelo daalde het huizenaanbod met zowat een kwart. En de prijzen die stegen met zo’n 12 procent.

In Almelo spelen zich op dit moment vergelijkbare taferelen af. De tijd dat een woning te koop stond, nam vergeleken met een jaar eerder, met ongeveer de helft af. en gemiddeld zijn ze nu binnen 40 dagen weg. De gemiddelde verkoopprijs is rond de 199.000 euro. Dat is 10 procent meer dan een jaar eerder. 

Wilt u binnen nu en 5 jaar verhuizen maar u wilt nog niet vast zitten aan een makelaar? Probeer KeyValley gratis en vrijblijvend:

Woning aanbieden

De krapte.

Marijn de Kinkelder,van makelaardij Snelder-Zijlstra citeert als volgt: „Er is onmiskenbaar minder aanbod in Almelo”en „Er is krapte ontstaan omdat er bijna geen nieuwbouw is en daardoor geen mogelijkheden voor doorstroming. Ik schat dat de verkoop wel met 30% is teruggelopen.”

Ook blijkt dat er een gebrek is aan appartementen in/of bij het centrum waar ouderen terecht kunnen die nu nog een groot huis in de buitenwijken bewonen.

Als er al iets wordt verkocht, dan loopt het storm vertelt Joris Jipping van makelaardij Team Sanders. „Er is niet vaak wat beschikbaar, maar als dat gebeurt, dan moet je de straat bijna met hekken afzetten. Zoveel belangstelling is er op dit moment.” 

 

Amsterdamse toestanden.

Het gaat Stefan Witteveen die onderdeel is van De Schakel Makelaars het echter te overdreven vindt om over ”Amsterdamse toestanden” te spreken. „Mensen die gelijk vanuit hun starterswoning willen doorstromen, hebben nog best een prima aanbod in de wat duurdere huizen. Het is niet zo dat die dan allemaal gelijk wegvliegen.”

 

Wist u dat KeyValley duizenden woningen aangeboden heeft die nergens anders aangeboden zijn? Bekijk nu ons woningaanbod:

Bekijk aanbod

 

 

Linde Steenkamp en Jurgen van de Veen uit Almelo ervaren aan den lijve dat het op dit moment krap is op de woningmarkt. Ze huren nu nog wel een kleine bovenwoning in het centrum maar ze willen graag een huisje met een tuin erbij. En het liefst willen ze dit doen zonder al te veel opknapwerk. Maar dat valt niet mee.

 

„We hebben in een paar maanden tijd nu zo’n vijf bezichtigingen achter de rug. De prijzen zijn opzich wel relatief hoog maar toch zijn al die huizen inmiddels nu wel al verkocht. We hebben samen besloten om nu even rustig aan te doen en in de toekomst ook in omliggende dorpen te kijken.”

 

Het is een verstandige keuze. Witteveen zegt dat de rente voorlopig niet omhoog gaat. En vooral bij grote bouwprojecten die de doorstroming op gang brengen, liggen ook niet in het verschiet

 

Weten wat uw woning waard is? Doe gratis en vrijblijvend de waardebepaling op KeyValley:

Waardebepaling

 

 

Meer bouwen of juist niet?

Over wat er nu moet gebeuren zijn de makelaars het er wel over eens. Er moet en zal meer worden gebouwd. Zowel voor de ouderen die nu vanuit hun grote huis iets kleiners zoeken zowel als starters „Almelo moet daar eens goed naar kijken”, citeert Witteveen.

Jipping duidt nog iets anders aan: „Het zou heel mooi zijn, en ik proef dat de gemeente daar ook wel iets positiefs in ziet, als de vrijkomende bebouwing in bijvoorbeeld de Grotestraat Zuid voor woningen wordt bestemd en het winkelgebied wat kleiner wordt gemaakt ”

Zijn advies aan starters klinkt als volgt: „Zorg dat je een goede voorbereiding hebt en weet wat je wilt. Weet ook vooral wat je financieel aankunt. Dan zou je de knoop snel door kunnen hakken. Dat is wat de huidige markt vraagt. Almelo wordt een steeds mooiere woon- en werkplek. Het centrum wordt opgeknapt en de horeca stijgt als nooit tevoren. Als starter zou ik persoonlijk niet wachten. In Almelo koop je juist nog steeds het meeste huis voor je geld.”

 

Gerelateerde posts

De warmtepompen en zonnepanelen nemen Nederland over, “het groene tijdperk is aangekomen”

Nederlanders leven nu in een iets 'groener' milieu dan 3 jaar geleden. De laatste paar jaar zie je...

Verder lezen

Schokkende uitslag uit onderzoek van Binnenlandse Zaken, één op de vijf huishoudens heeft last van schimmel en vocht.

Uit onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat bijna twintig procent van de...

Verder lezen

Huishoudens in Drenthe en Groningen koploper gasverbruik: ‘Ze kunnen veel besparen’

Huishoudens in Drenthe en Groningen verbruiken het meeste gas van Nederland. In delen van Limburg...

Verder lezen