Amsterdamse toestanden? Een starterswoning vinden in Almelo valt niet mee

Amsterdamse toestanden? Een starterswoning vinden in Almelo valt niet mee

ALMELO – Een starterswoning vinden in Almelo? Dat valt nog niet mee. Er is weinig aanbod en de belangstelling is groot. Makelaars vinden daarom dat er meer nieuwbouw moet komen.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) koos de woorden ‘code rood’ op Prinsjesdag om de woningmarkt te typeren. Zwaar weer. Tenminste voor de kopers, want wie zijn huis nu kwijt wil, heeft de wind mee. Als je tenminste zelf een andere woning kunt vinden. In buurgemeenten als Hengelo en Enschede daalde het huizenaanbod met bijna een kwart. En de prijzen? Die stegen, met zo’n 12 procent.

In Almelo spelen zich nu vergelijkbare taferelen af. De tijd dat een woning te koop stond, nam vergeleken met een jaar eerder, met de helft af. Gemiddeld zijn ze nu binnen veertig dagen weg. Gemiddelde verkoopprijs: 199.000 euro, 10 procent meer dan een jaar eerder. 

Wilt u binnen nu en 5 jaar verhuizen maar u wilt nog niet vast zitten aan een makelaar? Probeer KeyValley gratis en vrijblijvend:

Woning aanbieden

Krapte

„Er is onmiskenbaar minder aanbod in Almelo”, zegt Marijn de Kinkelder, van makelaardij Snelder-Zijlstra. „Er is krapte ontstaan omdat er bijna geen nieuwbouw is en daardoor geen mogelijkheden voor doorstroming. Ik schat dat de verkoop wel met dertig procent is teruggelopen.”

 

Ook is er gebrek aan appartementen in of bij het centrum waar ouderen naar toe kunnen die nu nog een groot huis in de buitenwijken bewonen.

 

Als er al wat te koop komt, dan loopt het storm. Zegt Joris Jipping van makelaardij Team Sanders. „Er komt niet vaak wat vrij, maar als dat gebeurt, dan moet je de straat bijna met hekken afzetten. Zoveel belangstelling is er.” Het probleem in Almelo, zo vat hij het samen „is dat starters niets kunnen krijgen, omdat doorstromers niets kunnen vinden.”

 

Amsterdamse toestanden?

Het gaat Stefan Witteveen van De Schakel Makelaars echter te ver om te spreken van ‘Amsterdamse toestanden’. „Mensen die vanuit hun starterswoning willen doorstromen, hebben nog best een redelijk aanbod in duurdere huizen. Het is niet zo dat die allemaal gelijk wegvliegen.”

Wist u dat KeyValley duizenden woningen aangeboden heeft die nergens anders aangeboden zijn? Bekijk nu ons woningaanbod:

Bekijk aanbod

De afname van het aanbod leidt ertoe dat vooral woningen tot pakweg 2 ton, enorm veel belangstelling trekken. „Eerste bezichtigingen met acht of negen man zijn geen uitzondering”, zegt De Kinkelder. „Ook voor woningen die al acht of negen maanden te koop stonden. Alles wordt momenteel verkocht. Ook huizen die aanvankelijk misschien wat te duur in de markt zijn gezet.”

 

Jurgen van de Veen en Linde Steenkamp uit Almelo ervaren aan den lijve dat het momenteel krap is op de woningmarkt. Ze huren nu nog een bovenwoning in het centrum maar willen graag een huisje met een tuin. Ook vanwege hun hond Boet. En het liefst zonder veel opknapwerk. Maar dat valt niet mee.

 

„We hebben in een paar maanden tijd nu vijf bezichtigingen gehad. De prijzen zijn relatief hoog maar toch zijn al die huizen inmiddels al verkocht. We hebben besloten nu even rustig aan te doen en ook in omliggende dorpen te kijken.”

 

Het is een verstandige keuze. „De rente zie ik voorlopig niet omhoog gaan”, zegt Witteveen. „En grote bouwprojecten die de doorstroming op gang brengen, liggen ook niet in het verschiet.”

Weten wat uw woning waard is? Doe gratis en vrijblijvend de waardebepaling op KeyValley:

Waardebepaling

Meer bouwen?

Over wat er wel moet gebeuren zijn de makelaars het wel eens. Er moet meer worden gebouwd. Zowel voor de starters als voor ouderen die nu vanuit hun grote huis iets kleiners zoeken. „Almelo moet daar eens goed naar kijken”, zegt Witteveen. „Misschien moeten ze die grote kavels in Noord-Oost wat kleiner maken zodat er twee-onder-een-kappers kunnen komen. Zonder de mensen die er al wonen te kort te doen natuurlijk.”

 

Jipping stipt nog iets anders aan: „Het zou mooi zijn, en ik proef dat de gemeente daar ook wel wat in ziet, als het winkelgebied wat compacter wordt gemaakt en de vrijkomende bebouwing in bijvoorbeeld de Grotestraat Zuid voor woningen wordt bestemd.” 

 

Zijn advies aan starters: „Zorg dat je goed voorbereid bent en weet wat je wilt en wat je financieel kunt. Dan kun je snel de knoop doorhakken. Dat is wat de huidige markt vraagt. Almelo wordt een steeds mooiere werk- en woonplek. Het centrum wordt opgeknapt, de horeca bloeit als nooit tevoren. Als starter zou ik niet wachten. In Almelo koop je nog steeds het meeste huis voor je geld.”

 

Gerelateerde posts

Je woning warm houden in de koude dagen. Hoe doe je dit?

Dat het buiten guur is, vinden we doorgaans niet zo erg. Zolang we er binnenshuis maar niet al te...

Verder lezen

Energieprijzen stijgen enorm!

De energierekening stijgt in 2019 behoorlijk. Het jaartarief gaat naar schatting gemiddeld zelfs...

Verder lezen

Keytip! Hoe maak je je woning gezonder

Voor veel Nederlanders is de start van een nieuw jaar het begin om gezonder te leven. Dat kan...

Verder lezen